Vijesti / Aktualnosti

Arhiva vijesti 2019.

Reakcija 4 inženjerske komore na usvajanje prijedloga dva zakona na Vladi RH koji ukidaju obvezno komorsko članstvo voditelja građenja/radova

U  dvadeset godina postojanja inženjerskih komora nije se dogodio slučaj  da resorni ministar predlaže izmjene zakona koje su usmjerene direktno  protiv interesa struke i uvode kaos, nered  i nesigurnost u građenje. 

Postupci  ministra graditeljstva Štromara, njegovog državnog tajnika Uhlira i  pomoćnice ministra Maje Marije Nahod, kojima nakon višemjesečnog  iznošenja konkretnih argumenata od strane  struke i inženjerskih komora, ovo troje političara ne odustaje od  nepromišljenih i amaterskih zakonskih prijedloga može se jedino  okarakterizirati kao pogodovanje uskim interesnim skupinama. Usprkos  argumentiranom protivljenju članova komora, protivljenju  sindikata, protivljenju poslodavaca i protivljenju inženjerskih komora,  ministar Štromar poslao je loš i štetan zakonski tekst na Vladu RH,  koja ga je nažalost usvojila te uputila u prvo čitanje u Sabor.  Predložene izmjene i dopune Zakona o komori arhitekata  i komorama inženjera u graditeljstvu i Zakona o poslovima i  djelatnostima prostornog uređenja i gradnje, ne samo što gaze prava  pojedinaca u graditeljstvu (voditelja građenja/radova), već duboko  zadiru u temeljne pravne principe na kojima počiva kontinentalni  komorski sustav, kakav ima Hrvatska. Ove izmjene u javnopravni komorski  model unose privatnopravni element dobrovoljnosti članstva, što inače  karakterizira udruge. Takva rješenja su ustavnopravno u potpunosti  neprihvatljiva jer predstavljaju neodrživ miks  javno međusobno nepomirljivih principa javnopravnog i privatnopravnog  karaktera.

U  nedostatku predlaganja pravih mjera koje bi potaknule graditeljstvo  (porezno rasterećenje, stimulacija izvoza, poticaji za kupnju opreme i  strojeva i drugo) ministar Štromar predlaže  udar na 5.500 inženjera, pripadnika graditeljskog sektora. I to u  trenutku kada nas je po rastu građevinarstva prestigla i Rumunjska, iza  nas je jedino Bugarska. Upravo to pokazuje svu nesposobnost ministra  Štromara da vodi resorno ministarstvo, jer umjesto  pravih i poticajnih mjera predlaže tipične birokratske mjere koje će za  posljedicu imati odljev prvenstveno mladih inženjera u inozemstvo.

Ponovno  upozoravamo sve donositelje odluka: ove zakonske izmjene nemaju  legitiman pravni cilj, već se radi ishitrenim politikantskim odlukama  Štromara i Uhlira, koje, bez objektivnog  i racionalnog opravdanja, nanose štetu javnom interesu u području  gradnje.

Jedna  od zadaća naše četiri inženjerske komore je upravo zaštita javnog  interesa u gradnji i od toga nećemo odustati u mjesecima koji su pred  nama.

Apeliramo  na zastupnike Hrvatskog sabora da ne prihvate ovaj prijedlog zakona te  na taj način zaštite graditeljski sektor, javni interes i sigurnost  gradnje. Nadamo se da će Vlada i  Sabor u daljnjoj proceduri prepoznati svu štetnost ovakvog prijedloga  ministra Štromara, državnog tajnika Uhlira i pomoćnice ministra  Maje-Marije Nahod.


Željka Jurković, dipl.ing.arh.
predsjednica Hrvatske komore arhitekata

Nina Dražin Lovrec, dipl.ing.građ.
predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva

Živko Radović, dipl.ing. el.
predsjednik Hrvatske komore inženjera elektrotehnike

Željko Dorić, dipl.ing.stroj.
predsjednik Hrvatske komore inženjera strojarstva


https://lider.media/aktualno/biznis-i-politika/hrvatska/stromar-izmjenom-zakona-graditelji-ce-biti-konkurentniji-a-hrvatska-vise-rangirana-na-doing-business-listi/

Sve vijesti