Vijesti / Aktualnosti

Arhiva vijesti 2021.

Izvješće - 13. DANI INŽENJERA ELEKTROTEHNIKE

Glavna slika galerije Galerija fotografija

13. DIE održali smo ove godine ponovno u prekrasnom hotelu Olympia Sky u Vodicama u vremenu od 30.rujna  do 02.listopada ove godine. Zbog cijele pandemijske situacije koja nas okružuje, do samoga kraj nismo bili sigurni da li ćemo moći organizirati skup i presretni smo što nam je to ove godine omogućeno. Dakako da smo skup  organizirali prema važećim epidemiološkim mjerama te ga  prijavili nadležnom epidemiološkom stožeru tako da su na skupu mogle sudjelovati samo osobe koje imaju važeću COVID potvrdu (cijepljene su ili su preboljele Covid  ili imaju važeći negativan test na Covid). Za sve sudionike koji nisu imali važeće Covid potvrde organizirali smo brzo antigensko testiranje. Važno je istaknuti da od svih sudionika skupa, njih preko 90 % je imalo važeću COVID potvrdu. To samo dokazuje na kakav način su naši elektro inženjeri odgovorni prema sebi i prema drugima,  jer je ovako veliki postotak puno veći nego recimo sada u nekim zdravstvenim ustanovama. Preostalih cca 10 % sudionika uspješno se testiralo i nitko nije bio pozitivan. Kao organizatori smo radosni i zadovoljni što i nakon dva tjedna nakon završetka skupa nemamo informacije da je bilo tko od sudionika dobio ovaj neugodni i opasan virus. A da je sudionika na kongresu bilo, bilo je. U ovih 13 godina, odnosno 14 ako računamo prošlogodišnju pandemijsku godinu u kojoj nismo mogli održati kongres, najveći broj sudionika imali smo 2013. godina - 570. Ove godine, na 13.DIE rušili smo sve rekorde – ukupno smo imali 638 sudionika s plaćenim kotizacijama, kada tome pridodamo naše sponzore, pokrovitelje, goste, predavača i predstavnike tvrtki izlagača bilo nas je ove godine u Vodicama preko 750.

Očito su naše kolege, kao i većina drugi u našoj zemlji, zbog ove jednogodišnje pauze i izostanaka osobnih kontakata iskazali ove godine ovako veliki interes koji je rezultirao ovako velikim brojem sudionika. Sve te činjenice potvrđuju da su se DIE profilirali kao najveći skup elektrotehničke struke u RH ali i u širem međunarodnom okruženju. Za  razliku od nekih drugih sličnih skupova, naš je u svim ovim godinama uvijek bio iznimno posjećen te  nam to samo potvrđuje da kolege elektro inženjeri cijene i stručni dio skupa, ali i sva popratna društvena i socijalna događanja, da vole doći na DIE, nešto novo naučiti, ali i vidjeti se s kolegama iz cijele Hrvatske i provesti ugodna tri dana u međusobnom druženju i razmjeni iskustava.

U odabranih 18 referata našeg dvodnevnog  stručnog okupljanja obuhvaćene su mnoge teme značajne za rad inženjera elektrotehnike, kako projektanata i nadzornih inženjera, tako i inženjera voditelja građenja i voditelja radova. Nastojali smo obraditi većinu tema koje trenutno zaokupljaju hrvatsku stručnu javnost. Posebno su bila interesantna dva okrugla stola. Jedan u organizacije HEP d.d. a koji je bio vezan za digitalizaciju mreža i integraciju OIE unutar elektroenergetskog sustava dok je drugi pokrenuo raspravu o aktualnim temama u HKIE – gdje smo danas i što želimo biti sutra.

13.DIE bili su i ove godine iznimno medijski popraćeni i prije početka skupa ali i tijekom događanja u Vodicama. Dobili smo medijski prostor na HRT-u  u  Regionalnom dnevniku, gostovali smo  u  radijskim emisijama, a bili smo prisutni i u elektronskim medijima te smo u danom medijskom prostoru iskoristili priliku za najavu našeg stručnog skupa ali i za artikuliranje pozicije elektrotehničke struke u cjelini.

Na press konferenciji neposredno pred otvorenje skupa, uz  predsjednik HKIE Živka Radovića i predsjednik OO 13. DIE Darka Angebrandta sudjelovao je i naš resorni ministar  prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat koji je nešto kasnije održao zapaženi govor na svečanom otvaranju kongresa kojega je osobno i otvorio. Na press konferenciji bilo je govora o aktualnostima vezanim za HKIE ali i za problematiku elektrotehničke struke u društvu, o čemu je govorio predsjednik HKIE Živko Radović. Predsjednik OO 13.DIE Darko Angebrandt dao je kratak pregled stalnog stručnog usavršavanja naših inženjera i povijesni pregled do sada održanih  DIE dok je ministar Darko Horvat dao osvrt na aktualnu situaciju u njegovom resoru s posebnim naglaskom na ulogu inženjerske struke u sanaciji šteta od potresa u Zagrebu i na Banovini. Na kraju press konferenciji predsjednik Radović uručio je simboličnu donaciju od 5.000,00 kn kao pomoć HKIE organizaciji jednog od najdugovječnijih festivala u Hrvatskoj – Međunarodnom šibenskom dječjem festivalu. Donaciju je primio ravnatelj  festivala Jakov Bilić.   

Interes za naš skup i ove godine pokazao je veliki broj renomiranih elektrotehničkih tvrtki iz RH i inozemstva pa smo tako ove godine imali također rekordan broj od 23 izlagača . Da predvorje predivnog hotela Olympia to dozvoljava imali bi još i veći broj izlagača. Ove godine bio je  i najveći broj sponzora, Schneider Electric d.d. – naš zlatni sponzor već treću godinu, Urmet/Vezave d.o.o., Špica sustavi i ZG Lighting– svi srebrni sponzori te Inel montaža,  Allianz Hrvatska i Ivicom Consulting kao brončani sponzori.

Tvrtke izlagači, uz naše sponzore ove godine su bili: ERG d.o.o., ROXTEC, ELEKTROPARTNER d.o.o., PHOENIX CONTACT d.o.o., SIEMENS d.d., EIT, ALARM AUTOMATIKA,  RITTAL, OBO BETTERMANN, ETI, TRACON, AUTOMATIKA I PROCESI, DANFOSS, GEOENERGETIKA, LOVATO KONČAR, ELEKTROKOVINA.

Osim priznanja domaće stručne javnosti našem skupu, svih ovih godina iznimno pozitivne ocjene stižu i iz sličnih strukovnih udruga u okruženju, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije koji su uvijek naši dragi gosti i predavači, te naša iskustva prenosimo i njihovim strukovnim komorama koje su započele sa sličnim skupovima i za njihove inženjere. I ove godine na skupu smo imali delegacije iz Slovenije i Makedonije koju je predvodila Kristinka Radevski predsjednica  Komore na ovlašteni arhitekti i ovlašteni inženjeri Makedonije dok je Inženjersku zbornicu Slovenije predstavljao kolega Ivan Iveta. Osim naših međunarodnih gostiju skupu su prisustvovali još i Zdenko Tonković ispred hrvatskog odbora CIRED-a, dr.sc. Goran Slipac - predsjednk HRO CIGRE, Igor Božičević – ravnatelj Hrvatsko zavod za norme, izv.prof.dr.sc. Petar Šolić - prodekan za poslovanje Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Split, Izv.prof.dr.sc. Neven Bulić – pomoćnik dekana Tehničkog fakulteta Rijeka, prof.dr.sc. Mario Vražić – prodekan Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb, prof.dr. sc. Drago Žagar – dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Marko Pilić – član Upravnog odbora Hrvatske komora ovlaštenih inženjera geodezije, Matko Vetma –  zamjenik predsjednice Hrvatske komore arhitekata, Željko Dorić -  predsjednik Hrvatske komore inženjera strojarstva, Nina Dražin Lovrec – predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva, Iris Ukić Kotarac - izaslanica župana Šibensko kninskog, Ante Cukrov – gradonačelnik  Vodica i dakako već spomenuti naš kolega po struci Darko Horvat,  ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine RH  pod čijim pokroviteljstvom su se i održali i ovi 13.DIE. Osim našeg resornog ministarstva pokrovitelji su bili i sva četiri hrvatska elektrotehnička fakulteta iz Zagreba, Osijeka, Splita i Rijeke te naših dragih domaćina Šibensko-kninske županije i grada Vodica  uz potporu predsjednika Republike Hrvatske gos. Zorana Milanovića.

Važno je istaknuti, da smo kao i ranijih godina, osim stručnog dijela kongresa, i ove godine dali veliki značaj zajedničkom druženju sudionika i izlagača – naših renomiranih elektrotehničkih tvrtki iz zemlje i inozemstva, tako da smo i ove godine, uz stručna predavanja imali i domjenak i zajedničko druženje s izlagačima, domjenak svih sudionika u četvrtak navečer, a svečanu večeru u petak, te kongres završili  u subotu stručnom ekskurzijom na Vjetroelektranu KORLAT, pod vodstvom naših kolega iz HEP-a te dakako zajedničkim ručkom i druženjem prije odlaska kućama.

S takvom organizacijom DIE nastavit ćemo i ubuduće i nemamo dvojbi da će i dalje DIE biti jednako dobro posjećeni i prepoznati od domaće i strane stručne javnosti. Zahvaljujemo se svim kolegama, članovima HKIE koji su sudjelovali na kongresu, sponzorima i pokroviteljima, tvrtkama izlagačima  te našim domaćim i međunarodnim gostima, što svake godine u sve većem broju posjećuju naš zajednički stručni skup i na taj način pokazuju da cijene i prepoznaju DIE kao centralno stručno događanje inženjera elektrotehnike te nama kao organizatorima svake godine postavljaju sve zahtjevnije i zahtjevnije zadatke kojima se mi unaprijed radujemo.

I na kraju, što bi rekao šjor Bepo iz Našega maloga mista - „Finili su Mare bali“, pa smo tako evo i mi uspješno završili naše 13. DIE i s radošću vas sve,  u još većem broju, očekujemo na 14.DIE.Darko Angebrandt, dipl.ing.el. – Predsjednik Organizacijskog odbora 13.DIE

Sve vijesti