Forum

Teme iz struke

Stranica: 1 Na kraj Reply
Autor Tema: uzemljenje LPS-a u Dalmaciji na postojećoj zgradi koja nema nikakav uzemljivač 1235 pregleda

    elektro143
    elektro143

    Poštovani kolege, već u naslovu piše skoro sve. Dakle, građevina je stambena, postojeća (negdje od 80 tih godina prošlog stoljeća) cca 21x13m, nema ni uzemljivača ni vanjskog LPS-a, a dvorište je uređeno pa je relativno skupo zatvoriti trakom prsten oko nje. Vanjski sustav nije problem napraviti ali jest uzemljivač. Da li se netko od vas susreo s ovim problemom i kako ga je riješio. Ako ima takvih molio bih da podijeli svoje iskustvo.

    elektro143
    elektro143

    Zar baš nitko ni komentar nema?

    Da pojasnim. Moguće je napraviti uzemljivač tipa "A", a to su kao što znate pojedinačni uzemljivači na svakom odvodu koji nisu međusobno spojeni. Pretpostavljam da je specifični otpor 2000 ohmmetara. Prema normi nema ograničenja na veličinu otpora rasprostiranja uzemljivača već samo preporuka da bude manji od 10 oma.

    Ali bez obzira na to što nema ograničenja za veličinu otpora, uz tako velik specifični otpor tla, strah me napona koraka i dodira u blizini odvoda.

    Što mislite?

    ivan202
    ivan202

    Kao što vidite nitko ništa ne misli. Moja preporuka da napravite procjenu rizika. Ako je potrebno može se napraviti uzemljivač od inox ploča koje je dozoljno zatrpati sa zemljom barem 50 cm oko ploče. Tako će se smanjiti otpor Inače ne moraju biti svi odvodi međusobno spojeni. Što ih je više spojeno to bolje.

    elektro143
    elektro143

    Da, vidim da nitko ništa ne misli. Na žalost.

    Kad bismo povukli paralelu s onom poslovicom "narod ima vlast kakvu zaslužuje", ovdje bismo mogli reći da imamo forum kakav zaslužujemo.

    Al da se vratim na temu.

    Radio sam procjenu rizika i negdje je na granici.

    Ovo s inox pločom mi nije palo na pamet. U projektiranju smo obično skoncentrirani na traku i štapne uzemljivače. Za pločasti bi trebalo iskopati priličnu rupu. Recimo za ploču dimenzija 1x1 m trebala bi biti bar 1,5m duboka i isto tolike duljine te širine 1m kako bi sa svake strane mogao stati sloj zemlje od pola metra. To je priličan iskop i još k tome uz samu kuću. I (očekivano) u kamenu, da ne zaboravimo jedan od glavnih problema. E sad, koliko bi ( i da li bi uopće) to poboljšalo situaciju s naponom koraka i dodira u blizini odvoda koji je spojen na takav uzemljivač (umjesto na štapni ili na traku neke duljine), to je pitanje.

    Za sada se odustalo od vanjskog LPS-a baš zbog uzemljivača. Inače, to i nije dio projektnog zadatka nego samo fotonaponska elektrana a moja je zamisao bila i vanjski LPS kako bih ju zaštitio od eventualnog direktnog udara, tim više što je rizik "graničan".

    U svakom slučaju kolega, hvala na interesu i odgovoru.


Postavi odgovor na temu:

Ne možete uređivati postove ili postavljati nove postove na ovu temu: Morate biti ulogirani za korištenje foruma.