Vijesti / Aktualnosti

Arhiva vijesti 2021.

Webinar 13.05.2021. - Analiza pričuve primarne regulacije frekvencije s osvrtom na prijenosni elektroenergetski sustav Republike Hrvatske

HRO CIGRE organizira webinar na temu Analiza pričuve primarne regulacije frekvencije s osvrtom na prijenosni elektroenergetski sustav Republike Hrvatske.

Predavanje će u četvrtak, 13. svibnja 2021. godine, s početkom u 09:00 sati. održati g. Izv. prof. dr. sc. Srđan Skok (Sveučilište Sjever, Varaždin; Visoko učilište Algebra, Zagreb).

Sudjelovanje na predavanju omogućeno je online putem platforme Microsoft Teams.

Za pristup predavanju ne treba korisnički račun, a pridružiti se možete klikom na donju poveznicu   (putem web-preglednika ili samostalne aplikacije):

https://teams.live.com/meet/94175228720473 .

Predavanje je bez kotizacije, a sudionici ostvaruju pravo na 4 akademska sata iz stručnog područja. Prilikom registracije potrebno je upisati puno ime i prezime i mail adresu.

Te podatke HRO CIGRE dužan je dostaviti HKIE-u pa moraju biti potpuni. Molili bi i ostale sudionike da se registriraju na sličan način, kako bi im mogli slati obavijesti o seminarima.

Sažetak: Primarna regulacija dio je pomoćne usluge koju pružaju operatori sustava za propisano i uredno vođenje elektroenergetskog sustava u interkonekciji, unutar regulacijskog bloka odnosno regulacijskog područja. Pomoćne usluge trebaju biti raspoložive trajno, a aktiviraju se za potrebe vođenja sustava u redovnim i izvanrednim pogonskim stanjima prijenosne i distribucijske mreže. Osiguranje pružanja pomoćnih usluga u elektroenergetskom sustavu Republike Hrvatske danas se temelji na ugovornim odnosima Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS d.o.o.) i jedinog, obvezatnog pružatelja usluga na teritoriju RH – HEP-Proizvodnje d.o.o. Opseg pružanja usluga odnosi se na regulacijsko područje, tj. elektroenergetski sustav RH. Pravila ENTSO-E i Mrežna pravila RH obvezuju domicilnog operatora prijenosnog sustava da planira i ugovori pomoćne usluge radi sigurnosti pogona elektroenergetskog sustava RH. Također, snažnija integracija obnovljivih izvora i primjena naprednih mreža na distribucijskoj razini proširuju područje primjene pomoćnih usluga.  

 Na seminaru će se obraditi sljedeće teme:

 TEORIJSKE OSNOVE PRIMARNE REGULACIJE FREKVENCIJE U PRIJENOSNOM ELEKTROENERGETSKOM SUSTAVU

PROCJENA I PROVJERA PRIMARNE REGULACIJE PRIJENOSNOG ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA REPUBLIKE HRVATSKE.    

Sve vijesti