Vijesti / Aktualnosti

Aktualne vijesti 2024.

Izvješće o održanim 2. Danima elektrotehnike Makedonije

Glavna slika galerije Galerija fotografija

2. Dani elektrotehnike Makedonije

Dana 14. i 15. lipnja 2024. godine, u makedonskom gradu Bitoli  održani su Drugi dani elektrotehnike u organizaciji Katedre za elektrotehniku pri Komori ovlaštenih arhitekata i inženjera.

Ispred Hrvatske komore inženjera elektrotehnike skupu je prisustvovao  član Upravnog odbora HKIE i predsjednik Povjerenstva za međunarodnu suradnju, g. Grgo Žaper, dipl.ing.el.

Na svečanom otvorenju dvodnevne manifestacije iz područja elektrotehnike govorili su: predsjednica KOAI mr.sc. Kristinka Čulak, rektor UKLO prof. dr. Igor Nedelkovski, dekan TFB-a prof. dr. Mitko Kostov, predstavnik Strukovne komore inženjera elektrotehnike Crne Gore Mladen Terzic, predstavnik Hrvatske komore inženjera elektrotehnike Grgo Žaper, voditelj Odv. elektrotehnike na KOAI Vlade Grozdanovski i gradonačelnik općine Bitola dr. Toni Konjanovski, koji je i proglasio događaj otvorenim.

Prva prezentacija bila je zlatnog sponzora LEGRAND s vrlo aktualnom temom: Električna vozila i sustavi besprekidnog napajanja. Također, održan je okrugli stol s predstavnicom EVN Elektrodistribucije DOOEL, Jane Janevski, na kojem se raspravljalo o Mrežnim pravilima za distribuciju električne energije i približavanju EU regulativi.

Drugi dan su održana predavanja sa sljedećim temama: „Energetska tranzicija i regulatorni okvir“, „Utjecaj različitih vrsta potrošača na električne mreže“, „Integracija FVC na razini distribucije za Zapadni Balkan“, „Aktivne distribucijske mreže i distribuirani resursi“, „Mogućnosti podizanja prihvatnog kapaciteta distribucijske mreže“, „Energetski transformatori - montaža, ispitivanje i puštanje u rad“, „Projektiranje sustava električne rasvjete sportskih dvorana korištenjem genetskog algoritma“, „Pametna rješenja sa senzorom i za ETI“, „Izbor diferencijalne zaštite za suvremene instalacije“.

U dva dana skupa sudjelovalo je ukupno oko 180 inženjera i suradnika Zavoda za elektrotehniku.

https://www.komoraoai.mk/informator/693-vtori-denovi-elektro.html

Sve vijesti